Regelverket och tävlingsföreskrifterna är skapade för att ge bästa möjliga förutsättningarna för den roligaste formen av outdoor floorball. Ledorden är Lekfullt! Spontant! Glädje! Snabbt och publikfriande vill vi också lägga till för att få en total beskrivning. Avsikten med turneringen är att den ska locka alla att spela!

Spelform: 3 utespelare + målvakt (förutom i klasser med de minsta målen)

Banmått: 10x20 meter

Målburar: 120x90 cm i klasser till och med födda 2010. Från klasserna 2011-2012 är målburarna mindre och de yngsta som är födda 2013 och yngre spelar med små mål utan målvakt.

Matchtid: 1x12 min

Vilken sidan spelar lagen på:Hemmalaget i respektive match spelar till vänster om domarstolen sett från domarstolen sida. Vid matcher inomhus spelar hemmalaget på "Klubbhussidan" med läktaren A-F bakom sig.

Matchställ: Samtliga lag måste ha enhetliga matchtröjor. Tröjnummer är inte ett måste men något vi rekommenderar er att ha. (Arrangören lånar ut västar vid behov)

Glasögon: Det är obligatoriskt för spelare födda 2007 och senare att använda skyddsglasögon vid matcher.

Domarna: Domarna sitter i tennisdomarstolar varför sikten i hörnen måste beaktas av avbytare i båda lagen. Under turneringen kommer det att finnas extra domare, tävlingsledare samt domaransvarig, som kan ambulera mellan planerna vid behov. Dessa har befogenhet att stävja disciplinära händelser runt matcherna medans huvuddomaren i stolen ansvarar för spelet som brukligt.

Laguppställning: Max 10 spelare inkl målvakt får användas per match. Totalt får 15 spelare användas under cupen. En spelare får bara spela i ett lag i en klass men det är tillåtet att delta i flera klasser om åldern är den rätta.

Överåriga spelare: Inga överåriga spelare är tillåtna. Endast sociala dispenser kan godkännas. Dessa ska beviljas senast 2 veckor innan turneringen börjar. Frågor kring dispenser mailas till karlsson@ibkdalen.se

B-licensspelare: Spelare som är 15 år och yngre (B-licens) får inte spela i seniorklasserna.

Licens: Det finns inget krav på licens. Det är fritt att kombinera laget efter önskemål.

Uppvärmning: Sker med egna bollar utanför planen.

Vad händer vid dåligt väder? Om vädret inte tillåter spel utomhus kan tävlingsledningen ta beslut om att flytta in matcher pga att underlaget blir halt och skaderisken är för stor.

Försäkringar

Observera att försäkring inte ingår i anmälningsavgiften. Ansvaret för att vara försäkrad ligger därför på varje enskild spelare och ledare! Har du en hemförsäkring med olycksfallstillägg täcker den oftast eventuella skador. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller för just din försäkring!

Tävlingsbestämmelser

Ska Nordic Light Outdoor Floorball nå sina ledord krävs en del specialregler som skiljer sig från Svenska Innebandyförbundets tävlingsdirektiv.

Nedan listas några av de starkast avvikande reglerna:
Målvakten får kasta bollen direkt in i motståndarens mål. Målvakten får även kasta bollen över mittlinjen utan att bollen studsar i marken.

Vid frislag/inslag så är avståndsregeln till bollen 2 meter mot det normala 3 meter.

Mål:
Det är inte tekning efter mål, i stället sätts spelet igång direkt från målvakt. Målvakten startar igång spelet, utespelare får bara ta ut bollen från målet och starta spelet vid spel utan målvakt.

Utvisningar

• Utvisningstiden är satt till en minut. Vid matchstraff tilldelas avstängning resterande matchtid samt 2 minuters lagstraff.
  • Utvisningar innebär 1 minut i båset men för att stävja hårt spel ger en foul motsvarande ett 5 minuters straff i reguljär innebandy ett rött kort som innebär utvisning resten av matchen och avstängning nästkommande match. Laget drabbas också av 2 minuters utvisning.
  • Tydligare och hårdare bedömning av protester/abuse mot domaren.
  • Lagstraff för protester för upprepade protester.
  • Vid upprepning kan laget komma att stängas av för resten av turneringen.
  • Bestraffningstrappan ser ut enligt följande:1. Erinran (personlig eller kollektiv)2. 1 minuts utvisning3. Matchstraff4. Rött kort för laget ger avbruten match, 0-5 i resultat (tävlingsledningen beslutar sedan om eventuell uteslutning ur turneringen för laget)
  • Yttrande av könsord ger 2 minuters lagstraff samt rött kort för spelaren. Tävlingsledningen tar beslut om eventuellt längre straff.

Tabellberäkning och poängräkning
Oavgjort resultat efter full tid resulterar i 1 poäng till vardera lag. Placering i tabellen beräknas enligt följande skala:

Slutspel

Vi räknar poäng i klasserna från födda 2010 och äldre. Vid lika resultat efter full tid tillämpas straffar, tre per lag. Är ställningen efter straffläggningen fortfarande lika avgörs matchen på s.k. sudden straffar tills avgörande skett. Det är samma tre straffläggare från runda ett som lägger straffar vid sudden straffarna. Lista för de tre straffläggarna ska rapporteras in till sekretariatet innan start av straffläggningen.

Lagen är skyldiga att

Infinna sig i tid till matchstart med minst 3 spelare + målvakt. Om inte detta uppfylls lämnas w.o och motståndarna tilldelas resultatet 5-0.

Målvakten

Målvakten får endast beröra bollen med händerna vid kontakt med eget målområde. Dock får målvakten utanför målområdet spela bollen med fötter och huvud. Om målvakten utan kontakt med målområdet tar bollen med händerna tilldöms straff alternativt 1 minuts utvisning. Målvakten kan bytas ut mot en utespelare eller själv spela ute (ombytt till matchställ). Målvakten får inte spela som utespelare med hjälm och/eller målvaktsdräkt. Målvakten får inte lägga straff.

Målvakten får kasta bollen direkt i motståndarens mål. Målvakten ska kasta ut bollen/sätta igång inom 3 sekunder från det att målvakten har kontroll på bollen.

Målvakten får endast använda utrustning avsedd för innebandy. Målvakten får inte använda sig av skydd, kläder eller annat som gör att målvakten blir onormalt större. Felaktig utrustning medför utvisning. Målvakten måste spela i en hjälm/mask med galler.

Då golvet blir extremt halt av siliconspray och det innebär stor skaderisk för andra spelare. Därför är silicon absolut förbjudet att använda under turneringen. Målvakter som ertappas med siliconspray bestraffas med avstängning från turneringen.

Utrustning

Utespelare ska ha enhetliga matchtröjor, dvs samma färg. Utespelarna ska ha idrottsskor avsedda för inomhusbruk. Spelare får inte använda personlig utrustning som kan innebära skaderisk. Med personlig utrustning menas skydd och medicinsk utrustning samt klockor, smycken och liknande. Domaren avgör vad som innebär skaderisk. Alla skydd ska om möjligt bäras innanför kläderna. Klubban ska vara av normal innebandystandard. Skaftet ska vara rundat utan kanter och upptill förslutet med en knopp. All åverkan på skaftet är förbjudet. All åverkan på bladet (utom hooking) är förbjudet. Bladet får inte vara vasst och dess hook får inte överstiga 40mm. Hooken mäts från underkanten på bladets högsta punkt när klubban ligger på plant underlag.

Inslag döms:

• när bollen lämnar/passerar planen/sargen till icke felande lag.
  • när bollen träffar taket eller föremål ovanför planen (inslag ska ske vid sargen närmast händelsen).
  • Efter ett straffslag oavsett om det går i mål eller inte sker ett inslag i hörnet för försvarande laget.

Ett inslag får gå direkt i mål. Inslaget ska utföras max 1 meter från sargen.

Efter straffslag
Efter straffslag startas spelet genom tekning på mitten.

Walk Over (WO)
Om ett lag lämnar walk over till två matcher under gruppspelet är laget automatiskt diskvalificerat för vidare spel. Lämnar laget walk over i den sista omgången innan slutspel förbrukar laget sin rätt att spela slutspelet.

Protest

Lag eller spelare som inte finner domarens och/eller TK:s beslut vara rättvist eller ogrundat kan överklaga/protestera mot detta. Skriftlig protest lämnas till tävlingskansliet senast 30minuter efter match. Överklagan kostar 1000kr och betalas in direkt i anslutningen till registrering av protesten.

Stående handikapp

Klassen vänder sig till personer med funktionsnedsättning. Den är däremot inte öppen för rullstol. Turneringen har inget licenskrav på deltagarna, men varje spelare ska vara berättigad för licens. Det är tillåtet med mixade lag, i övrigt är det spelreglerna för turneringen om gäller.

Oldboys

Denna klass är öppen för den som fyller 35 år under kalenderåret (född 1987) eller äldre. Det är ej tillåtet att använda underåriga spelare. I oldboysklassen utan målvakt är ålder 45 år (född 1977).